Επιλογή Αιμοδότη

0

ΑΓΚΥΛΩΤΗ ΣΠΟΝΔΥΛΙΤΙΣ

Απαγορεύεται η αιμοδοσία εφόσον είναι μέρος πολυσυστηματικής νόσου.

ΑΕΡΟΣΥΝΟΔΟΙ

Επιτρέπεται αν δεν πρόκειται να εργασθούν 24 ώρες μετά την αιμοληψία.

AIDS

Αποκλείονται οριστικά άτομα που νοσούν ή νόσησαν. (2004/33 ΕΚ).

ΑΙΜΑΤΟΚΡΙΤΗΣ

Δεκτοί άνδρες με Ht ? 41% και γυναίκες με Ht ? 38 %.

ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

Αποκλείεται λόγω πιθανής υποκείμενης νόσου π.χ. κακοήθεια, φλεγμονή ή αδιευκρίνιστα αίτια.

ΑΙΜΑΤΟΠΕΤΑΛΙΑ

Αποκλείονται από δότες ολικού αίματος, άτομα με δυσλειτουργία ή διαταραχή των αιμοπεταλίων. Τα επίπεδα των αιμοπεταλίων στο αίμα του δότη αιμοπεταλίων που λαμβάνονται με τη διαδικασία αφαίρεσης πρέπει να είναι ? 150χ109/l. (2004/33 ΕΚ).

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Αποκλείονται οριστικά ενδεχόμενοι δότες ιστορικό διαταραχών πήξης (2004/33 ΕΚ).

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΙΟΓΕΝΗΣ

Επιτρέπεται 12 μήνες μετά από την πλήρη ίαση.

ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ

Δεκτός αν υπάρχει μικρή αιμορραγία και σπάνια και δεν έχει συμπτώματα. Αποκλείεται αν η αιμορραγία είναι μεγάλη ή σε τακτικά διαστήματα.

ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΝΗ

Για δότες μονάδων αλλογενούς αίματος και έμμορφων συστατικών είναι δεκτοί άνδρες με Ηb ? 135 g/l και γυναίκες με Hb ? 125 g/l (2004/33 ΕΚ). Άτομα με αιμοσφαιρίνη μεγαλύτερη από 165 g/l για γυναίκες και 180 g/l για άνδρες πρέπει να ενημερώνονται και να γίνονται δεκτά εφόσον δεν πρόκειται για πολυκυτταραιμία.

ΑΙΜΟΧΡΩΜΑΤΩΣΗ

Δεκτός αν δεν είναι υπό θεραπεία.

ΑΚΜΗ

Δεκτός αν κάνει τοπική θεραπεία. Αποκλείεται δια βίου αν έχει ποτέ λάβει etretinate (Tigason®). Αναβάλλεται για 12 μήνες από την τελευταία δόση acitretin (Neotigason®). Αναβάλλεται για 4 εβδομάδες από την τελευταία δόση isotretinoin (Roaccutane®). Αναβάλλεται για 7 ημέρες και από το τέλος της θεραπείας με αντιβιοτικά αν υπάρχει φλεγμονή

ΑΛΚΟΟΛ

Αναβάλλεται η αιμοδοσία σε άτομα που βρίσκονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος, μέχρι να αποκατασταθεί η νηφαλιότητα.

ΑΛΛΕΡΓΙΑ

Αποκλείονται τα άτομα με χρόνιο άσθμα καθώς αυτά με επιβεβαιωμένο ιστορικό Άτομα με εποχιακή αλλεργία αποκλείονται αν έχουν συμπτώματα, όσο αυτά διαρκούν. Δεκτά αν υπάρχει αναφυλαξία μικρού βαθμού αλλεργία. Αν βρίσκονται σε θεραπεία απευαισθητοποίησης με ενέσεις αποκλείονται για 72 ώρες μετά τηντελευταία ένεση εφόσον δεν έχουν συμπτώματα.

ΑΜΒΛΩΣΗ

Αν έγινε πριν την 24η εβδομάδα (6ος μήνας) της κυήσεως ανεξάρτητα αν ήταν αυτόματη ή θεραπευτική αναβάλλεται η αιμοληψία για 6 μήνες.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΚΤΟΜΗ

Δεκτός μια εβδομάδα μετά το τέλος της θεραπείας, εφόσον υπάρχει πλήρης ίαση.

ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΣ

Δεκτός 2 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας. εφόσον υπάρχει πλήρης ίαση.

ΑΝΑΙΜΙΑ

Ιστορικό προηγούμενης αναιμίας αξιολογείται ανάλογα με τον τύπο και το είδος της θεραπείας που εφαρμόστηκε. Επιτρέπεται η αιμοδοσία όταν ο αιματοκρίτης είναι ? 38% για τις γυναίκες και ? 41% για τους άνδρες. Αναβάλλεται αν βρίσκεται υπό έλεγχο ή θεραπεία της αναιμίας.

ΑΝΤΙΒΙΩΤΙΚΑ

Εξετάζεται η πάθηση για την οποία λαμβάνονται. Αν έχει φλεγμονή δεκτός 2 εβδομάδες μετά την τελευταία δόση εφόσον έχει θεραπευθεί και αισθάνεται καλά.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με σοβαρή ενεργό, χρόνια ή υποτροπιάζουσα νόσο (2004/33 ΕΚ).

ΑΝΕΜΟΒΛΟΓΙΑ

Αναβάλλεται η αιμοδοσία μέχρι την πλήρη ίαση. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με νοσούντα και δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν αναβάλλονται για 3 εβδομάδες.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με σοβαρή ενεργό, χρόνια ή υποτροπιάζουσα νόσο (2004/33 ΕΚ).

ΑΝΤΙΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Βλέπε επιληψία.

ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αναβάλλεται η αιμοληψία αν έχει συμπτώματα από την χρήση των υποκατάστατων (πονοκέφαλο, ζάλη κ.λ.π.).

ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Αποκλείεται αν κάνει συστηματική χρήση. Δεκτός αν η χρήση είναι περιστασιακή.

ΑΝΤΙΛΥΣΙΚΟΣ ΟΡΟΣ

Αναβάλλεται για 3 μήνες.

ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Δεκτός αν κάνει τοπική χρήση και δεν περιλαμβάνει το σημείο της φλεβοκέντησης. Αναβάλλεται για 14 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας αν παίρνει φάρμακα από το στόμα. Εξετάζεται η πιθανή ύπαρξη υποκείμενης νόσου που ευνοεί τις μυκητιάσεις.

ΑΝΤΙΟΞΙΝΑ

Δεκτός αν χρησιμοποιούνται για μετρίου βαθμού δυσπεψία.

ΑΝΤΙΠΑΧΥΝΤΙΚΑ

Αναβάλλεται η αιμοδοσία αν η δράση τους καταστέλλει την όρεξη.

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Αποκλείεται αν παίρνει αντιπηκτική θεραπεία. Αν η λήψη έχει γίνει στο παρελθόν εξετάζεται η αιτία. Αποκλείονται άτομα ιστορικό θρόμβωσης.

ΑΝΤΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ

Δεκτός αν δεν έχει συμπτώματα ή παρενέργειες ή γίνεται προληπτική λήψη για αλλεργία.

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ

Επιτρέπεται η αιμοδοσία.

ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ

Γίνεται δεκτός μετά 4 τουλάχιστον εβδομάδες από τον αντιτετανικό ορό. Αν έχει δοθεί μετά από ατύχημα εξετάζονται οι συνθήκες και οι επεμβάσεις για το ατύχημα ώστε να μην αποτελούν οι ίδιες αντένδειξη. Δεκτός μετά 48 ώρες από εμβόλιο τετάνου.

ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ

Εξετάζεται η αιτία για την οποία λαμβάνονται.

ΑΠΟΒΟΛΗ

Βλέπε Άμβλωση.

ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Δεκτός 2 εβδομάδες από το τέλος της αντιβίωσης εφόσον έχει επουλωθεί η πληγή και αισθάνεται καλά.

ΑΡΘΡΙΤΙΣ ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΣ

Επιτρέπεται αν δεν παίρνει στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Αναβάλλεται αν είναι σοβαρή ή οξεία ή βρίσκεται κάτω από συστηματική θεραπεία.

ΑΡΘΡΙΤΙΣ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ

Αποκλείεται αν είναι μέρος πολυσυστηματικής νόσου.

ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Αποκλείεται αν έχει αρρυθμίες ή αν παίρνει φάρμακα για αρρυθμίες.

ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Βλέπε Πίεση.

ΑΡΤΗΡΙΤΙΣ

Αποκλείεται.

ΑΣΘΜΑ

Δεκτός αν είναι ελαφρύ, δεν έχει συμπτώματα την εποχή της αιμοληψίας και δεν έχει χρειασθεί ποτέ άλλη θεραπεία εκτός από εισπνοές βρογχοδιασταλτικών. Αποκλείεται αν έχει συμπτώματα ή αν υπάρχει πρόβλημα από το καρδιαγγειακό σύστημα.

ΑΣΠΙΡΙΝΗ

Δεκτός μετά από αξιολόγηση του ιατρού. Αποκλείεται αν κάνει συστηματική θεραπεία με ασπιρίνη σε μακροχρόνια βάση. Άτομα που έχουν πάρει ασπιρίνη τις τελευταίες πέντε ημέρες είναι ακατάλληλα για δότες αιμοπεταλίων.

ΑΤΥΧΗΜΑ

Δεκτός αν είναι καλά και δεν βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή. Αναβάλλεται αν το τραύμα δεν έχει επουλωθεί τελείως, αν υπάρχει φλεγμονή ή αν συνεχίζει να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση. Εξετάζεται αν το ατύχημα είχε σχέση με κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή μονιμότερες βλάβες που μπορεί να αποκλείσουν την αιμοδοσία. Αν μεταγγίσθηκε αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ).

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ

Αποκλείεται αν έχει ποτέ κάνει χρήση ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης

ΑΥΤΙΑ ΤΡΥΠΗΜΑ

Αναβάλλονται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ)

ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα αποκλείονται από την αιμοληψία.

ΑΦΘΕΣ

Αποκλείεται αν είναι αγνώστου αιτιολογίας ή συνδέονται με ανοσοκαταστολή. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται δεκτός 7 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας.

ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

Απαγορεύεται να μεταγγίζεται το αίμα θεραπευτικής αφαίμαξης σε ασθενείς. Θεραπευτικές αφαιμάξεις στην αίθουσα αιμοληψίας των αιμοδοτών πρέπει να αποφεύγονται.

ΒΑΡΟΣ

Δεκτοί σαν δότες ολικού αίματος ή συστατικών του αίματος για αφαίρεση άτομα ? 50 Kg (2004/33 ΕΚ). Τα συνωδά δείγματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 30 Ml.

B-BLOCKERS

Αποκλείεται η αιμοδοσία αν χρησιμοποιούνται για καρδιαγγειακά προβλήματα. Επιτρέπεται σε άτομα που χρησιμοποιούν κολλύριο με B-Blockers αν οι σφυγμοί τους είναι περισσότεροι από 60/λεπτό.

B.C.G

Βλέπε πίνακα εμβολίων.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Δεκτός αν ο βελονισμός έγινε από ιατρό ή κάτω από ιατρική επίβλεψη με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης. Διαφορετικά ή αν υπάρχει αμφιβολία ή αναβάλλεται 6 μήνες ή 4 αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) (2004/33ΕΚ)

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αναβάλλεται η αιμοδοσία αν λαμβάνονται κατόπιν ιατρικής συνταγής για θεραπεία έλλειψης.

ΒΗΧΑΣ

Εξετάζεται η αιτία.

ΒΡΟΓΧΙΤΙΣ

Σε οξεία βρογχίτιδα αναβάλλεται η αιμοληψία μέχρι ο υποψήφιος δότης να είναι ελεύθερος συμπτωμάτων και να αισθάνεται καλά. Αποκλείεται η αιμοληψία σε άτομα με συμπτώματα σοβαρής χρόνιας βρογχίτιδας.

ΒΡΟΓΧΟΚΗΛΗ

Βλέπε Θυρεοειδή.

ΒΡΟΥΚΕΛΩΣΗ

(Μελιταίος). Δεκτός 2 χρόνια μετά την πλήρη ανάρρωση (2004/33 ΕΚ).

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με σοβαρή ενεργό, χρόνια ή υποτροπιάζουσα νόσο. (2004/33 ΕΚ).

ΓΑΣΤΡΕΚΤΟΜΗ

Αποκλείονται άτομα με κακοήθεια ή ολική γαστρεκτομή.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΣ

Αποκλείονται άτομα με χρόνια γαστρεντερίτιδα ή φλεγμονή του εντέρου ή αν πρόκειται για τυφοειδή. Σε οξεία γαστρεντερίτιδα επιτρέπεται μετά 2 εβδομάδες.

ΓΑΣΤΡΙΤΙΣ

Δεκτός αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και υποκείμενη νόσος. Περιοδική γαστρίτις που αντιμετωπίζεται με αντιόξινα δεν είναι αιτία αναβολής ή αποκλεισμού εφόσον ο δότης αισθάνεται καλά.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Ο υποψήφιος δότης πρέπει να φαίνεται απόλυτα υγιής, να έχει φυσιολογική θερμοκρασία και όψη δέρματος. Πρέπει να γίνεται επισκόπηση και στα δύο του χέρια και να μην γίνεται δεκτός για αιμοδοσία αν υπάρχουν στο δέρμα του ίχνη από χρήση ναρκωτικών ή τατουάζ.

ΓΕΥΜΑ

Αναβάλλεται για 2 ώρες η αιμοδοσία μετά από βαρύ γεύμα. Αν ο αιμοδότης είναι νηστικός πρέπει πριν την αιμοληψία να του δίνεται ένα ελαφρύ γεύμα. (μπισκότα, πορτοκαλάδα κ.λ.π.)

ΓΛΑΥΚΩΜΑ

Δεκτός αν έχει τελειώσει τη θεραπεία ή αν χρησιμοποιεί μόνον κολλύριο. Αν το κολλύριο περιέχει B-BLOCKERS γίνεται δεκτός αν οι σφυγμοί του είναι περισσότεροι από 60 ανά λεπτό.

ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

Αναβάλλεται η αιμοδοσία ένα χρόνο μετά το πέρας της θεραπείας και γίνεται δεκτός μόνο εφόσον επιβεβαιωθεί ότι δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

ΓΡΙΠΩΔΕΣ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Δεκτός δύο εβδομάδες μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Δεκτός μετά από εμβόλιο γρίπης εφόσον δεν έχει συμπτώματα (2004/33 ΕΚ).

ΔΑΓΓΕΙΟΣ

Δεκτός μετά την πλήρη ίαση.

ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΣ

Εξετάζουμε την αιτία και εφόσον δεν είναι λόγος απόρριψης, επιτρέπεται η αιμοδοσία αν η προσβεβλημένη περιοχή είναι μικρή, δεν περιλαμβάνει το σημείο της φλεβοκέντησης και η θεραπεία είναι τοπική.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Αποκλείεται οριστικά αν ρυθμίζεται με ινσουλίνη (2004/33 ΕΚ).

ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Αποκλείεται αν είναι χρόνια. Αν είναι οξεία, δεκτός δύο εβδομάδες μετά την πλήρη θεραπεία.

ΔΙΑΣΕΙΣΗ

Βεβαιωνόμαστε ότι δεν ήταν μετά από επιληπτική κρίση. Δεκτός αν έχει ιαθεί, δεν παίρνει φάρμακα, φαίνεται και αισθάνεται καλά.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΜΟΛΗΨΙΩΝ

Το ελάχιστο διάστημα μεταξύ αιμοληψιών πρέπει να είναι δύο μήνες για τους άνδρες και τρεις για τις γυναίκες. Ο μεγαλύτερος αριθμός τακτικών αιμοληψιών μπορεί να είναι στους άνδρες 4 κατ’ έτος και στις γυναίκες 3 κατ’ έτος.

ΔΙΑΣΤΡΕΜΑ

Δεκτός αν γίνεται μόνο τοπική χρήση αλοιφής.

ΔΙΓΟΞΙΝ (DIGOXIN)

Αποκλείεται δια βίου.

ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ

Εξετάζουμε την αιτία για την οποία δόθηκαν.

ΔΙΣΚΟΣ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΣ

Μετά από εγχείρηση επιτρέπεται η αιμοληψία μετά την πλήρη ίαση.

ΔΙΣΧΙΔΗΣ ΡΑΧΗ

Δεκτός αν δεν υπάρχει σοβαρή αναπηρία. Ερευνώνται πάντοτε όλες οι επιπλοκές που μπορεί να συνυπάρχουν και η χρήση φαρμάκων.

ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΣ

Δεκτός ένα μήνα μετά την θεραπεία. Αν έχει κάνει εμβόλιο διφθερίτιδας, δεκτός αν αισθάνεται καλά.

ΔΟΘΙΗΝ

Δεκτός εφόσον έχει επουλωθεί η πληγή και έχει τελειώσει η φαρμακευτική θεραπεία.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Αποκλείεται όταν υπάρχει ιστορικό εγκεφαλικού.

ΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ

Δεκτός αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα και δεν είχε συμπτώματα.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αποκλείονται γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέπεται η αιμοδοσία 6 μήνες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης ή τον τοκετό εκτός από ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις και στη διακριτική ευχέρεια του ιατρού (2004/33 ΕΚ).

ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

Είναι στην κρίση του ιατρού να αποφασίσει για την σοβαρότητα της εγχείρησης. Αποκλείονται άτομα με ιστορικό κακοήθειας, αν βρίσκονται υπό θεραπεία ή υπό παρακολούθηση με συστηματικές επισκέψεις στο Νοσοκομείο. Επιτρέπεται η αιμοληψία 6 μήνες μετά από μεγάλες επεμβάσεις ή αν έγινε μετάγγιση αίματος ή παραγώγων του και εφόσον αισθάνεται καλά. Σε απλές επεμβάσεις επιτρέπεται η αιμοληψία μετά την πλήρη ίαση.

ΕΚΘΕΣΗ ΒΛΕΝΟΓΟΝΟΥ

Αποκλεισμός για 6 μήνες ή για 4 μήνες εφόσον τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας ΝΑΤ είναι αρνητικά (2004/33ΕΚ).

ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Έκθεση σε κίνδυνο λόγω της επαφής στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον με πρόσωπα που πάσχουν από Ηπατίτιδα Β, Αποκλεισμός για 6 μήνες ή για 4 μήνες εφόσον τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας ΝΑΤ είναι αρνητικά (2004/33 ΕΚ).

ΕΚΤΡΩΣΗ

Βλέπε Άμβλωση.

ΕΛΚΗ

Άτομα με ανοικτά έλκη στο δέρμα ή στον βλεννογόνο δεν γίνονται δεκτά

ΕΛΚΟΣ ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Δεκτός όταν είναι τελείως καλά. Αναβάλλεται αν έχει συμπτώματα τον τελευταίο καιρό ή αν είναι υπό θεραπεία.

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΣ

Αποκλείεται.

ΕΛΛΕΙΨΙΣ G-6 PD

Αποκλείεται εάν αναφέρει επεισόδια αιμολυτικών κρίσεων μετά από λήψη φαρμάκων ή τροφών.

ΕΛΟΝΟΣΙΑ (Μαλάρια)

Στο τέλος υπάρχει χάρτης με τις περιοχές που ενδημεί η ελονοσία 1. Άτομα που έζησαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε περιοχές που ενδημεί η ελονοσία Δεκτά 3 χρόνια μετά την επιστροφή από την τελευταία επίσκεψη τους σε ενδημική περιοχή με την προϋπόθεση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτή η περίοδος μπορεί να μειωθεί σε 4 μήνες αν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα μιας ανοσολογικής ή γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας σε κάθε αιμοληψία (2004/33 ΕΚ). 2. Άτομα με ιστορικό ελονοσίας. Δεκτά 3 έτη μετά τη λήξη της θεραπείας και την απουσία συμπτωμάτων. Μετά την περίοδο αυτή αποδοχή μόνο εφόσον τα αποτελέσματα μιας ανοσολογικής ή γονιδιακής δοκιμασίας είναι αρνητικά (2004/33 ΕΚ). 3. Ασυμπτωματικοί επισκέπτες σε ενδημικές περιοχές Δεκτά 6 μήνες μετά την αποχώρηση από την ενδημική περιοχή εκτός αν τα αποτελέσματα μιας ανοσολογικής ή γονιδιακής μοριακής δοκιμασίας είναι αρνητικά(2004/33 ΕΚ) . 4. Άτομα με ιστορικό αδιάγνωστης εμπύρετης νόσου κατά τη διάρκεια ή εντός 6 μηνών από την επίσκεψη σεενδημική περιοχή Δεκτά 3 έτη μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων. Η περίοδος μπορεί να μειωθεί σε 4 μήνες αν τα αποτελέσματα μιας ανοσολογικής ή γονιδιακής δοκιμασίας είναι αρνητικά (2004/33 ΕΚ).

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

(Δες πίνακα). Άτομα που εμβολιάσθηκαν με εξασθενισμένους ιούς ή βακτηρίδια αποκλείονται για 4 εβδομάδες. Αν εμβολιάσθηκαν με αδρανοποιημένους /νεκρούς ιούς, ή βακτηρίδιο ή ρικέτσιες ή τοξίνες γίνονται αποδεκτοί εφόσον η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική. Μετά εμβολιασμό για Ηπατίτιδα Α ή Β γίνονται αποδεκτοί εφόσον η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει έκθεση στον ιό. Αποκλεισμός για ένα έτος αν ο εμβολιασμός έχει γίνει ύστερα από έκθεση. Μετά αντιλυσσικό εμβόλιο, δεκτοί εφόσον η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει έκθεση. Αποκλεισμός για ένα έτος αν έχει γίνει ύστερα από έκθεση. Μετά εμβόλιο κατά της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας, δεκτοί εφόσον η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει έκθεση (2004/33 ΕΚ).

ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΙΣ

Βλέπε Περίοδο.

ΕΜΦΡΑΓΜΑ

Αποκλείεται δια βίου.

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ

Δεκτός

ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ Η ΕΝΔΟΜΥΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ

Αποκλείεται οριστικά αν υπάρχει οποιαδήποτε ιστορικό ενδοφλέβιας ή ενδομυϊκής χρήσης ουσιών χωρίς ιατρική συνταγή συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών ή των ορμονών (2004/3

ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΜΕ ΕΥΚΑΜΠΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Δεκτός μετά από 6 μήνες ή μετά από 4 μήνες αν ο έλεγχος με ΝΑΤ είναι αρνητικός. (2004/33 ΕΚ)

ΕΝΕΣΕΙΣ

Απορρίπτεται αν υπάρχει ιστορικό ενδομυϊκών ή ενδοφλεβίων ενέσεων χωρίς ιατρική συνταγή συμπεριλαμβανομένων των body building στεροειδών ή ορμονών.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

(π.χ. εκδήλωση ασθένειας). Αποκλεισμός ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση και την εκδήλωση της ασθένειας. (Οι περίοδοι αποκλεισμού πρέπει να κοινοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές στην Επιτροπή ώστε να λαμβάνονται μέτρα σε κοινοτικό επίπεδο) (2004/33 ΕΚ).

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Τα πρόσωπα των οποίων η συμπεριφορά ή η δραστηριότητα συνεπάγεται κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αίματος αποκλείονται έχει αφού σταματήσει η συμπεριφορά αυτή για περίοδο η οποία εξαρτάται από την εν λόγω ασθένεια και από την ύπαρξη κατάλληλων δοκιμασιών (2004/33 ΕΚ).

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 'Η ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Μερικοί αιμοδότες μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι μετά την αιμοληψία λόγω επιβραδυνόμενης λιποθυμικής ζάλης επειδή εργάζονται σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, πρώτες βοήθειες, τρένα, βαριά μηχανήματα, λεωφορεία, καταδύσεις, σκάλες ή σκαλωσιές. Με επικίνδυνα αθλήματα ασχολούνται οι δύτες, ορειβάτες, αλεξιπτωτιστές, οδηγοί αυτοκινητικών αγώνων ή οδηγοί μοτοσικλετών. Στα άτομα αυτά συνίσταται να μην δώσουν αίμα αν πρόκειται να εργασθούν την ίδια ημέρα και γενικά συνιστάται αποχή από την εργασία τους 12 ώρες μετά την αιμοληψία. Στους πιλότους και αεροσυνοδούς συνίσταται 24 ώρες αποχή από την εργασία τους. Αν κατά την αιμοδοσία παρουσιάσουν συμπτώματα ζάλης από την αιμοληψία μεγαλώνει το χρονικό διάστημα της αποχής από την εργασία.

ΕΠΙΛΗΨΙΑ

Απορρίπτεται αν κάνει θεραπεία για επιληψία. Δεκτός αν έχουν περάσει 3 χρόνια χωρίς θεραπεία και χωρίς κρίσεις επιληψίας .

ΕΡΠΗΣ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Δεκτός αν έχει επουλωθεί η πληγή και εφόσον δεν έχει ιστορικό άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Εμβόλιο: Δεκτός μετά από εμβόλιο έρπητα με την προϋπόθεση ότι δεν έχει συμπτώματα.

ΕΡΥΘΡΑ

Δεκτός μετά την πλήρη ίαση. Αναβάλλεται 3 εβδομάδες μετά την επαφή με άτομα που νοσούν εφόσον δεν είχε νοσήσει στο παρελθόν. Επιτρέπεται 3 εβδομάδες μετά το εμβόλιο εφόσον δεν έχει συμπτώματα

ΕΡΠΗΣ ΧΕΙΛΕΩΝ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

HIV

Βλέπε Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας.

ΗΛΙΚΙΑ

18 – 65 ετών. 17-18 εκτός αν θεωρείται ανήλικος βάσει του νόμου ή με γραπτή συγκατάθεση του γονέα ή του κηδεμόνα σύμφωνα με το νόμο. Δότες για πρώτη φορά αίμα ηλικίας άνω των 60 ετών η αποδοχή του αιμοδότη γίνεται κατά την κρίση του ιατρού της αιμοδοσίας. Άνω των 65 ετών η αποδοχή γίνεται με την άδεια του υπεύθυνου ιατρού της αιμοδοσίας, η οποία χορηγείται κάθε έτος (2004/33 ΕΚ). Θα πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά ο σφυγμός και η πίεσή τους και να ερωτώνται αν είχαν ποτέ πόνο στο στέρνο, βραχεία αναπνοή, απώλεια συνειδήσεως, λιποθυμία ή αν είχαν αισθανθεί ποτέ άσχημα.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Αποκλείεται αν έχει τακτικά επεισόδια ή είναι υπό θεραπεία

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΙΟΓΕΝΗΣ

Άτομα με ιογενή ηπατίτιδα στην παιδική ηλικία (μέχρι 12 χρονών) γίνονται δεκτά εφόσον έχουν θεραπευθεί πλήρως και έχουν αρνητικά test για ηπατίτιδα. Άτομα που πέρασαν ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας ενώ ήταν ενήλικες δεν γίνονται δεκτά.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α

Δεκτά ένα έτος μετά την ανάρρωση άτομα που έχουν νοσήσει ή έχει νοσήσει κάποιο άτομο με το οποίο ζουν μαζί ή από την τελευταία επαφή με άτομο που νόσησε. Μετά το εμβόλιο Ηπατίτιδας Α δεκτός αν αισθάνεται καλά εκτός αν ο εμβολιασμός έγινε μετά από γνωστή έκθεση στον ιό οπότε αναβάλλεται η αιμοδοσία για 6 εβδομάδες. Αναβάλλεται για 6 εβδομάδες αν χορηγήθηκε γ σφαιρίνη μετά από έκθεση στον ιό και επιτρέπεται η αιμοδοσία μετά από προληπτική χορήγηση γ-σφαιρίνης προκειμένου κάποιος να ταξιδέψει.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β

Δεκτά άτομα που είναι αρνητικά στο HBsAg και έχει αποδειχθεί η ανοσία τους (2004/33 ΕΚ). Πρόσωπα που εκτίθενται σε κίνδυνο λόγω της επαφής στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον με πρόσωπα που πάσχουν από ηπατίτιδα Β. Σεξουαλικοί σύντροφοι φορέων. Αποκλείονται αν δεν έχουν εμβολιασθεί ή δεν έχουν αντισώματα. Άτομα που είχαν στο παρελθόν σχέση με φορέα αποκλείονται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν ο έλεγχος γίνεται με ΝΑΤ, από τότε που διέκοψαν. Υπεράνοσος γ-σφαιρίνη. Παρατείνει τον χρόνο επωάσεως της ηπατίτιδας Β. Για τον λόγο αυτό άτομα που έχουν κάνει υπεράνοσο γ-σφαιρίνη μετά από έκθεση στον ιό αναβάλλονται 6 μήνες Εμβόλιο. Δεκτά εφόσον η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει έκθεση στον ιό. Προτιμότερο είναι να αναβάλλονται για μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό για την αποφυγή ψευδών αποτελεσμάτων λόγω ανίχνευσης του ΗΒSAg που περιέχει το εμβόλιο. Αν ο εμβολιασμός έγινε μετά από γνωστή έκθεση στον ιό αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ). Άτομα υψηλού κινδύνου. Υποψήφιοι δότες που είχαν στενή επαφή με άτομο που νόσησε από ιογενή ηπατίτιδα αναβάλλονται για 6 μήνες ή 4 αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) από την αιμοληψία. Προσωπικό νοσοκομείων. Που φροντίζει άτομα με ηπατίτιδα και προσωπικό εργαστηρίων Νοσοκομείου πρέπει να γίνεται δεκτό αν έχει εμβολιασθεί για ηπατίτιδα Β και εφόσον δεν είχε καμιά έκθεση στον ιό λόγω ατυχήματος με βελόνη ή επαφής του βλεννογόνου του με αίμα μολυσματικού ασθενή στο διάστημα των τελευ-ταίων 6 μηνών.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C

Αποκλείονται οριστικά άτομα με ηπατίτιδα C. (2004/33 ΕΚ). Άτομα που είχαν επιβεβαιωμένη ηπατίτιδα C ή αντισώματα ηπατίτιδας C αποκλείονται δια βίου. Επίσης αποκλείονται από την αιμοδοσία άτομα που διατηρούν σεξουαλικές σχέσεις με φορείς Ηπατίτιδας C. Άτομα που διέκοψαν την σχέση τους με φορέα γίνονται δεκτά ένα χρόνο από τότε που διέκοψαν εφόσον ο έλεγχος είναι αρνητικός.

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ E

Δεκτά 12 μήνες μετά την πλήρη ανάρρωση

ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

(Κάτω των 12 ετών). Επιτρέπεται η αιμοδοσία εφόσον ο έλεγχος για ηπατίτιδες είναι αρνητικός και δεν έχουν συμπτώματα.

ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ

Εξετάζομε τον λόγο που λαμβάνονται. Επιτρέπεται αν κάνει σποραδική χρήση.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑΣ

Αν είναι υπό έρευνα ή κάνει ανοσοθεραπεία αναβάλλεται. Αποκλείεται αν κάνει ή έχει κάνει θεραπεία με γοναδοτροπίνη ανθρώπινης υπόφυσης. Αν παίρνει Clomid, Clomifial για αποκλεισμό κύησης αναβάλλεται για 3 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας.

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Βλέπε ΤΟΚΕΤΟΣ

ΘΗΛΩΜΑΤΑ

Αποκλείεται δια βίου.

ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Αποκλείεται όταν έχει ιστορικό θρόμβωσης.

ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ

Εξετάζουμε την αιτία. Αποκλείεται αν υπάρχει κακοήθεια. Αν σταματήσει τα αντιθυρεοειδικά χάπια γίνεται δεκτός μετά 24 μήνες εφόσον οι ορμόνες είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Δεκτός μετά 6 μήνες αν έχει κάνει θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο. Δεκτός αν βρίσκεται κάτω από σταθερή θεραπεία και η στάθμη των ορμονών είναι φυσιολογική.

ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΑΙΜΙΑ

Αποκλείεται οριστικά.

ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΟΠΕΝΙΑ

Αποκλείεται οριστικά.

ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΝΟΣΟΙ

Αναβάλλεται μέχρι ιάσεως.

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΚΗ ΠΟΡΦΥΡΑ

Δεκτός αν υπάρχει ιστορικό στην μικρή ηλικία και έκτοτε είναι καλά. Αποκλείεται αν πρόκειται για νόσο σε ενήλικα.

ΙΔΙΟΠΑΘΗΣ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΑΙΜΙΑ

Αποκλείονται από την αιμοδοσία.

ΙΚΤΕΡΟΣ

Άτομα με ιστορικό ίκτερου αποκλείονται ακόμη και αν η αιτία είναι άγνωστη. Δεκτά με σύνδρομο Gilbert αν δεν έχουν ίκτερο ή αν ο ίκτερος ήταν από αποφρακτική χολοκυστίτιδα .

ΙΛΙΓΓΟΣ

Αποκλείεται.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ (WNV)

Δεκτά 28 ημέρες μετά από την αποχώρηση από περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους. (2004/33 ΕΚ) Άτομα που νόσησαν γίνονται δεκτά 120 ημέρες μετά την διάγνωση. Αναβάλλονται επίσης για 120 ημέρες τα άτομα που επέστρεψαν από ενδημικές περιοχές και παρουσίασαν πυρετό ή συμπτώματα της νόσου.

ΚΩΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ

Δεκτός αν δεν έχει συμπτώματα.

ΚΑΛΑ-ΑΖΑΡ

(Λεϊσμανίαση). Αποκλείεται οριστικά. (2004/33 ΕΚ)

ΚΑΡΔΙΑ

Η δυνατότητα να δώσει κάποιος αίμα όταν αναφέρει πρόβλημα καρδιάς εξαρτάται από την διάγνωση. Αποκλείονται πάντως άτομα με στηθάγχη, επαναλαμβανόμενη θρομβοφλεβίτιδα, θρόμβωση ή βλάβη βαλβίδας που τους αφήνει ευαισθησία στην υποξεία βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα. Αποκλείονται άτομα που έχουν κάνει εγχείρηση καρδιάς εκτός αν έχει γίνει μικρή διορθωτική επέμβαση για συγγενή βλάβη και έκτοτε δεν χρειάζεται να παίρνει καμιά φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβανομένης και της αντιβίωσης.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Αποκλείεται οριστικά η αιμοδοσία σε ενδεχόμενους δότες που έπασχαν ή πάσχουν από σοβαρή καρδιαγγειακή πάθηση εκτός των συγγενών ανωμαλιών που θεραπεύτηκαν πλήρως (2004/33 ΕΚ).

ΚΑΤΑΓΜΑ ή ΘΛΑΣΗ

Αναβάλλεται αν δεν έχει ιαθεί πλήρως. Αν μεταγγίσθηκε αναβάλλεται για 6 μήνες ή για 4 μήνες έγινε έλεγχος με ΝΑΤ.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Αναβάλλεται αν κάνει συστηματική θεραπεία. Δεκτός αν κάνει περιστασιακή χρήση φαρμάκων.

ΚΑΤΑΡΡΟΗ

Βλέπε συνάχι.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποκλείεται οριστικά η αιμοδοσία σε άτομα με ιστορικό σοβαρού νοσήματος του Κ.Ν.Σ. (2004/33 ΕΚ).

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ

Αναβάλλεται για 6 μήνες.

ΚΕΦΑΛΙ ΤΡΑΥΜΑ

Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχει επιληπτικές κρίσεις μετά το κτύπημα. Αναβάλλουμε για ένα χρόνο αν έχει μεταγγισθεί. Μπορεί να δώσει αίμα, αν βγήκε από το Νοσοκομείο σε καλή κατάσταση χωρίς να χρειάζεται άλλη παρακολούθηση ή συνέχιση φαρμακευτικής αγωγής και κατά την ώρα του ιστορικού φαίνεται να αισθάνεται καλά

ΚΙΡΡΩΣΗ

Αποκλείεται δια βίου.

ΚΙΡΣΟΙ ΦΛΕΒΩΝ

Αν έχει κάνει εγχείρηση ή σκληρυντικές ενέσεις αναβάλλεται μέχρι ιάσεως.

ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Δεκτός δύο εβδομάδες μετά την πλήρη ίαση. Επιτρέπεται τρεις εβδομάδες μετά από εμβόλιο κίτρινου πυρετού εφόσον δεν έχει συμπτώματα.

ΚΟΚΚΥΤΗΣ

Αναβάλλεται για τρεις εβδομάδες μετά την πλήρη ίαση ή την επαφή με νοσούντα άτομα.

ΚΟΛΛΥΡΙΟ

Εξετάζουμε την αιτία. Γίνεται δεκτός ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείται Επιτρέπεται αν περιέχει B-BLOCKERS και οι σφίξεις είναι περισσότερες από 60 ανά λεπτό.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Πρέπει να διευκρινισθεί από το ιστορικό αν σχετίζονται με σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Αν όχι επιτρέπεται αν δεν υπάρχουν ανοικτές ουλές.

ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ

Επιτρέπεται αν έχει γίνει ενδαρθρικώς. Αν παίρνει χάπια αποκλείεται, εξετάζουμε την αιτία και τον ενημερώνουμε αν μπορεί στο μέλλον να δώσει αίμα και πότε.

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

ΚΥΗΣΗ

Βλέπε Εγκυμοσύνη.

ΚΥΣΤΗ ΩΟΘΗΚΗΣ

Επιτρέπεται αν δεν έχει σχέση με κακοήθεια.

ΚΥΣΤΙΤΙΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

ΚΩΦΩΣΗ

Επιτρέπεται η αιμοληψία αν βεβαιωθούμε ότι έχει καταλάβει τις ερωτήσεις και έχει δώσει την συγκατάθεση του

ΚΩΛΙΚΟΣ ΝΕΦΡΟΥ

Δεκτός αν δεν έχει συμπτώματα.

ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

LASER

Θεραπεία. Εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο αν θα γίνει δεκτός και εφόσον έχει γίνει επούλωση

ΛΕΪΣΜΑΝΙΑΣΗ (KALA-AZAR)

Αποκλείονται οριστικά (2004/33 ΕΚ).

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΙΣ

Δεκτός μετά την πλήρη ίαση.

ΛΕΥΚΗ

Δεκτός αν δεν είναι μέρος πολυσυστηματικής νόσου. Σε άλλη περίπτωση αποκλείεται.

ΛΗΠΤΕΣ ΞΕΝΟΜΟΣΧΕΥΜΑΤΟΣ

Αποκλείονται οριστικά (2004/33 ΕΚ).

ΛΙΘΙΟ

Επιτρέπεται μόνον αν έχει δοθεί σε οξεία κατάσταση και έχει τελειώσει η θεραπεία.

ΛΙΠΟΘΥΜΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με επανειλημμένες λιποθυμικές κρίσεις ή ιστορικό σπασμών εκτός των σπασμών παιδικής ηλικίας μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ετών από την τελευταία λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων χωρίς υποτροπή (2004/33 ΕΚ).

ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΜΟΝΟΠΥΡΗΝΩΣΙΣ

Δεκτός δύο εβδομάδες μετά την πλήρη ίαση.

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Αποκλείεται αν πάσχει. Ύστερα από μια λοίμωξη οι ενδεχόμενοι δότες πρέπει να αποκλείονται για μια περίοδο τουλάχιστον 2 εβδομάδων μετά την πλήρη κλινική ανάρρωση (2004/33 ΕΚ). Ωστόσο διαφορετικές περίοδοι αποκλεισμού πρέπει να εφαρμόζονται στις ακόλουθες λοιμώξεις. Βρουκέλωση: 2 έτη μετά την πλήρη ίαση. Οστεομυελίτιδα: 2 έτη μετά από επιβεβαιωμένη θεραπεία Πυρετός Q: 2 έτη μετά από επιβεβαιωμένη θεραπεία . Σύφιλη: 1 έτος μετά από επιβεβαιωμένη θεραπεία Τοξοπλάσμωση: 6 μήνες μετά την ημερομηνία κλινικής ανάρρωσης. Φυματίωση: 2 έτη μετά από επιβεβαιωμένη θεραπεία. Ρευματικός πυρετός: 2 έτη μετά την ημερομηνία εξάλειψης των συμπτωμάτων εκτός αν υπάρχουν αποδείξεις χρόνιας καρδιακής πάθησης Πυρετός > 38: 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία εξάλειψης των συμπτωμάτων Γριπώδες σύνδρομο: 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία εξάλειψης των συμπτωμάτων (2004/33 ΕΚ).

ΛΥΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ

Αποκλείεται.

ΛΥΣΣΑ

Αποκλείονται για ένα χρόνο από τότε που ήρθαν σε επαφή.

ΜΑΣΤΟΠΑΘΕΙΑ

Αν επιβεβαιωθεί η διάγνωση και η βιοψία είναι αρνητική, επιτρέπεται η αιμοδοσία εφόσον αισθάνεται τελείως καλά. Σε υποψία κακοήθειας αναβάλλεται η αιμοληψία μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

ΜΕΛΙΤΑΙΟΣ (ΒΡΟΥΚΕΛΩΣΗ)

Αποκλείεται για 2 χρόνια μετά την πλήρη ίαση

ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με σοβαρή ενεργό, χρόνια ή υποτροπιάζουσα νόσο (2004/33ΕΚ).

ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ

Αποκλεισμός για 6 μήνες ή για 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) (2004/33 ΕΚ).

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΙΣΤΩΝ ή ΚΥΤΤΑΡΩΝ

Αποκλεισμός για 6 μήνες ή για 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ). (2004/33 ΕΚ)

ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΣ

Ελέγχουμε αν υπάρχουν στο ιστορικό σπασμοί. Δεκτός αν έχει θεραπευθεί πλήρως και δεν είναι υπό θεραπεία. Επιτρέπεται η αιμοληψία 48 ώρες μετά από εμβόλιο μηνιγγίτιδας εφόσον δεν έχει συμπτώματα.

ΜΥΙΚΗ ΔΥΣΤΡΟΦΙΑ

Αποκλείεται.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΗ

Επιτρέπεται αν είναι περιορισμένη και δεν αφορά το σημείο της φλεβοκέντησης.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΟΝΥΧΩΝ

Ελέγχεται η γενική κατάσταση. Αν κάνει συστηματική θεραπεία με χάπια αναβάλλεται η αιμοδοσία για 14 ημέρες από το τέλος της θεραπείας. Δεκτός αν κάνει μόνον τοπική θεραπεία.

ΜΥΚΗΤΙΑΣΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ

Αποκλείεται γιατί συνδέεται με ανοσοκαταστολή. Εφόσον θεραπευθεί γίνεται δεκτός μετά 7 ημέρες μετά το τέλος της θεραπείας

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Αποκλείονται τα άτομα με ιστορικό ενδοφλέβιας χρήσης ναρκωτικών. Άτομα που κάνουν χρήση μη ενδοφλέβιων ναρκωτικών πρέπει να έχουμε πάντα υπ’ όψη μας ότι το ιστορικό που δίνουν δεν είναι αξιόπιστο και είναι πιθανόν να ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για HIV, HCV, HBV κ.λ.π.

ΝΑΡΚΩΣΗ

Η γενική νάρκωση δεν αποτελεί αντένδειξη για αιμοληψία. Εξετάζεται όμως ο λόγος για τον οποίο έγινε η νάρκωση.

ΝΕΦΡΕΚΤΟΜΗ

Εξαρτάται από την υποκείμενη νόσο. Αν δεν αποτελεί αντένδειξη γίνεται δεκτός μετά την πλήρη ίαση. Αν έχει μεταγγισθεί δεκτός μετά 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ).

ΝΕΦΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με σοβαρή ενεργό, χρόνια ή υποτροπιάζουσα νόσο (2004/33 ΕΚ).

ΝΕΦΡΙΤΙΣ

Οξεία. Δεκτός πέντε χρόνια μετά την πλήρη ίαση. Χρόνια. Αποκλείεται δια βίου.

ΝΕΦΡΟΙ

Αποκλείονται άτομα με οποιαδήποτε ιστορικό ή παρούσα σοβαρή ασθένεια των νεφρών. Μεμονωμένα περιστατικά κάποιας νεφρικής νόσου όπως πυελίτιδας, αιμοσφαιρiνουρτίας κ.λ.π. από τα οποία έχει πλήρως ιαθεί ο δότης δεν είναι οπωσδήποτε αιτία απόρριψης.

ΝΕΦΡΟΥ ΔΟΤΗΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

ΝΟΣΟΣ CROHN

Αποκλείεται.

ΝΟΣΟΣ Chagas (τρυπανοσωμίαση)

Αποκλείεται οριστικά. (2004/33 ΕΚ)

ΝΟΣΟΣ Huntington’s

Αποκλείεται σε άτομα με συμπτώματα. Επιτρέπεται στους ασυμπτωματικούς φορείς.

ΝΟΣΟΣ PAGET (ΟΣΤΙΚΗ)

Επιτρέπεται

ΝΟΣΟΣ VON WILLEBRAND

Αποκλείεται.

ΝΟΣΟΣ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ

Επιτρέπεται μετά την πλήρη ίαση.

ΝΥΞΗ ΒΕΛΟΝΗΣ

Αποκλεισμός για 6 μήνες ή για 4 μήνες εφόσον τα αποτελέσματα μιας δοκιμασίας ΝΑΤ είναι αρνητικά

ΝΟΤΙΟΑΜΕΡΚΑΝΙΚΗ ΤΡΥΠΑΝΟΣΩΜΙΑΣΗ(Νόσος Changes)

Αποκλείεται

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Εξετάζουμε το ιστορικό και την θεραπεία. Αναβάλλουμε για μια εβδομάδα μετά το τέλος των αντιβιοτικών.

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθεις οδοντιατρικές εργασίες από οδοντίατρο αποκλεισμός ως την επόμενη ημέρα. Σημείωση: H εξαγωγή, τα σφραγίσματα και οι παρόμοιες εργασίες θεωρούνται ως ήσσονες χειρουργικές επεμβάσεις και αναβάλλεται η αιμοδοσία για μια εβδομάδα (2004/33 ΕΚ).

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ

Αποκλείονται λόγω σεξουαλικής συμπεριφοράς σε σχέση με τα κριτήρια για HIV. Αποκλείονται ακόμη και αν παίρνουν μέτρα προφύλαξης.

ΟΞΥΟΥΡΟΙ

Δεκτός ακόμα και αν βρίσκεται υπό θεραπεία.

ΟΡΜΟΝΕΣ

Δεκτοί αν παίρνουν ορμόνες για την εμμηνόπαυση ή οστεοπόρωση. Αποκλείεται αν η λήψη γίνεται για κακοήθεια και αν έχει πάρει ποτέ γοναδοτροπίνη ή αυξητική ορμόνη από ανθρώπινη υπόφυση. Δεκτοί μόνον αν παίρνουν συνθετικές ορμόνες.

ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΣ

Δεκτός 2 χρόνια μετά την επιβεβαιωμένη θεραπεία. (2004/33 ΕΚ)

ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ

Αν δεν υπάρχει υποκείμενη νόσος γίνεται δεκτός ακόμα και αν λαμβάνει θεραπεία.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΗ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

ΟΥΡΗΘΡΙΤΙΣ ΟΞΕΙΑ

Αναβάλλεται μια εβδομάδα μετά το τέλος της αντιβίωσης και την πλήρη ίαση.

ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΣ

Εκτιμάται η αιτία. Μικρού βαθμού ουρική αρθρίτιδα που θεραπεύεται με αλοπουρινόλη μπορεί να γίνει δεκτή.

ΟΦΘΑΛΜΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Αποκλείεται αν υπάρχει γλαύκωμα, επιπεφικίτις ή οποιαδήποτε φλεγμονή του οφθαλμού.

ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με σοβαρή ενεργό, χρόνια ή υποτροπιάζουσα νόσο (2004/33 ΕΚ).

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΗΞΗΣ

Χρήση συμπυκνωμένων παραγόντων πήξης αποκλείει την αιμοδοσία.

ΠΑΡΩΤΙΤΙΣ

Αναβάλλεται για τρεις εβδομάδες μετά την πλήρη ίαση. Αναβάλλεται για τρεις εβδομάδες μετά από επαφή με άτομο που νοσεί από παρωτίτιδα εκτός αν ο ίδιος έχει νοσήσει στο παρελθόν.

ΠΑΥΣΙΠΟΝΑ

Εκτιμάται ο λόγος για τον οποίο έγινε η χρήση. Αν γίνεται περιστασιακή χρήση γίνεται δεκτός αν την ημέρα της αιμοδοσίας αισθάνεται καλά. Αν πάρει τις τελευταίες 5 ημέρες φάρμακα που επηρεάζουν τα αιμοπετάλια, δεν παρασκευάζουμε αιμοπετάλια από το αίμα που θα πάρουμε.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

Αν έχει πρόσφατες ενοχλήσεις, είναι σε θεραπεία ή έχει κάνει γαστρεκτομή αποκλείεται.

ΠΕΡΙΑΜΥΓΔΑΛΙΚΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως και 2 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.

ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΣ

Αν πρόκειται για οξεία ιογενή που έχει θεραπευθεί πλήρως, επιτρέπεται.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΕΜΜΗΝΟΣ ΡΥΣΗ)

Επιτρέπεται αν ο αιματοκρίτης είναι καλός και δεν χάνει πολύ αίμα. Αναβάλλεται αν έχει καθυστέρηση και υπάρχει περίπτωση να υπάρχει εγκυμοσύνη.

ΠΕΡΙΤΟΝΙΤΙΣ

Αν η αιτία της περιτονίτιδας δεν αποτελεί αντένδειξη γίνεται δεκτός μετά την πλήρη ίαση.

ΠΕΤΑΛΕΚΤΟΜH

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως. Αν έχει μεταγγισθεί αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται έλεγχος με μοριακή τεχνική (ΝΑΤ).

ΠΙΕΣΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ

Δεκτός αν είναι η συστολική 10-180 mmHg και η διαστολική 50-100 mmHg. Αποκλείεται αν είναι υπό διερεύνηση η αιτία της υπέρτασης. Θεραπεία Υπέρτασης. Δεκτός αν δεν έχει καρδιαγγειακά προβλήματα και ρυθμίζεται με διουρητικά. Αποκλείονται αν παίρνουν Β-blockers και έχουν λιγότερους από 60 σφυγμούς. Αποκλείονται τα άτομα που έχουν κακοήθη υπέρταση. (2004/33 ΕΚ)

ΠΙΡΟΠΛΑΣΜΩΣΗ

Αποκλείονται οριστικά (2004/33 ΕΚ).

ΠΛΕΥΡΙΤΙΣ

Σε ιστορικό πλευρίτιδας, εξετάζουμε την αιτία. Δεκτός μετά την πλήρη θεραπεία και μία εβδομάδα μετά το τέλος της αντιβίωσης εφόσον έχουν αποκλεισθεί κακοήθεια, φυματίωση ή άλλη νόσος.

ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ

Στο ιστορικό πνευμοθώρακα, βεβαιωνόμαστε για την διάγνωση. Αν ήταν τραυματικός αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως. Αν ήταν αυτόματος εξετάζομε μήπως ήταν από εμφύσημα, οπότε αποκλείεται, ενώ σε άλλη περίπτωση γίνεται δεκτός.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Ελέγχουμε την αιτία. Αποκλείουμε την πιθανότητα κακοήθειας. Δεκτός αν έχει ιαθεί πλήρως και έχει περάσει τουλάχιστον μια εβδομάδα από το τέλος της αντιβίωσης.

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΕΜΒΟΛΗ

Δεκτός μετά το τέλος της θεραπείας και αν δεν παίρνει αντιπηκτική θεραπεία.

ΠΟΛΥΕΡΥΘΡΑΙΜΙΑ

Αποκλείεται αν έχει πρωτοπαθή πολυερυθραιμία

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Αν ο αιμοδότης έχει συχνούς πονοκεφάλους γίνεται δεκτός μόνον αν έχει ερευνηθεί η αιτία και δεν αποτελεί αντένδειξη. Αν έχει περιοδικούς πονοκεφάλους και όταν έρθει να δώσει αίμα είναι καλά, γίνεται δεκτός.

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

Αποκλείεται αν είναι κακοήθεια, αν υπάρχει φλεγμονή ή αν παίρνει θεραπεία ή αν έχει υψηλό PSA. Δεκτός αν είναι μικρή υπερτροφία και δεν χρειάζεται θεραπεία. είναι μικρή υπερτροφία και δεν χρειάζεται θεραπεία.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Αναβάλλουμε για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) άτομα που έχουν τρυπηθεί με βελόνα ή μολυσματικά εργαλεία ή ο βλεννογόνος τους έχει έρθει σε επαφή με αίμα μολυσματικού ασθενή. Εξετάζεται αν έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς μεταδιδόμενες νόσους.

ΠΡΩΚΤΙΤΙΣ

Δεκτός αν δεν είναι υπό θεραπεία. Αν οφείλεται σε ελκώδη κολίτιδα αποκλείεται δια βίου.

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

Η πρωτεΐνη στο αίμα πρέπει να είναι ? 60 g/l. Η ανάλυση των πρωτεϊνών για δότες πλασμαφαίρεσης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.

ΠΥΕΛΟΝΕΦΡΙΤΙΣ

Περιορισμένες νεφρικές ασθένειες όπως μεμονωμένα επεισόδια αιμοσφαιρινουρίας ή πυελίτιδας από τα οποία έχει θεραπευθεί πλήρως δεν είναι οπωσδήποτε αιτία αποκλεισμού. Σε οξεία νεφρίτιδα γίνεται δεκτός μετά πέντε χρόνια από την θεραπεία και ίαση και εφ’ όσον δεν χρειάζεται πλέον ιατρική παρακολούθηση. Άτομα με χρόνια νεφρίτιδα αποκλείονται δια βίου.

ΠΥΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ.

Βλέπε Ελονοσία.

ΠΥΡΕΤΟΣ > 38

Δεκτός 2 εβδομάδες μετά την ημερομηνία εξάλειψης των συμπτωμάτων. (2004/33 ΕΚ)

ΠΥΡΕΤΟΣ Q

Δεκτός 2 έτη μετά την ημερομηνία επιβεβαιωμένης θεραπείας (2004/33 ΕΚ).

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ

Δεκτός αν δεν είναι σοβαρή ή συστηματική

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΣ

Βλέπε αρθρίτις.

ΡΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Δεκτός δύο χρόνια μετά την θεραπεία και την εξάλειψη των συμπτωμάτων εκτός αν υπάρχουν αποδείξεις χρόνιας καρδιοπάθειας οπότε αποκλείεται οριστικά (2004/33 ΕΚ).

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Αποκλείεται οριστικά αν ρυθμίζεται με ινσουλίνη. Επιτρέπεται αν είναι ρυθμισμένος και αντιμετωπίζεται με δίαιτα. (2004/33 ΕΚ)

ΣΑΛΠΙΓΓΙΤΙΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Αποκλείονται οριστικά άτομα των οποίων η σεξουαλική συμπεριφορά συνεπάγεται υψηλό κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αίματος (2004/33 ΕΚ).

ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑ

Αναβάλλεται αν είναι υπό θεραπεία. Αν λαμβάνεται σίδηρος για συντήρηση και έχει αποκλεισθεί η απώλεια αίματος, επιτρέπεται η αιμοδοσία εφόσον ο αιματοκρίτης είναι καλός .

ΣΚΛΥΡΗΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Αποκλείεται.

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Μια εβδομάδα μετά την πλήρη ίαση.

ΣΠΑΣΜΟΙ

Αποκλείονται οριστικά άτομα με επανειλημμένες λιποθυμικές κρίσεις ή ιστορικό σπασμών εκτός των σπασμών παιδικής ηλικίας μετά την πάροδο τουλάχιστον 3 ετών από την τελευταία λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων χωρίς υποτροπή (2004/33 ΕΚ).

ΣΠΛΗΝΕΚΤΟΜΗ

Ερευνάται το ιστορικό.

ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΟΝΕΦΡΙΤΙΔΑ ΟΞΕΙΑ

Αναβάλλεται για 5 χρόνια μετά την πλήρη ανάρρωση.

ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ

Π.χ. νόσος Creutzfeldt Jakob παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt Jakob. Πρόσωπα με οικογενειακό ιστορικό που συνεπάγεται κίνδυνο ανάπτυξης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ή πρόσωπα που ήταν αποδέκτες μοσχεύματος κερατοειδούς ή σκληράς μήνιγγος, ή οι οποίοι υποβλήθηκαν στο παρελθόν σε αγωγή με φάρμακα παρασκευασμένη από ανθρώπινη υπόφυση. Για την ποικιλία της νόσου Creutzfeldt Jakob υπάρχουν περαιτέρω προληπτικά μέτρα (2004/33 ΕΚ).

ΣΤΗΘΑΓΧΗ

Άτομα με στηθάγχη αποκλείονται δια βίου

ΣΤΙΓΜΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Επιτρέπεται η αιμοδοσία εφόσον ο αιματοκρίτης ή η αιμοσφαιρίνη είναι στα επιτρεπτά όρια.

ΣΤΙΓΜΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ

Αποκλείεται η αιμοδοσία.

ΣΤΟΜΑΧΙΚΟ ΕΛΚΟΣ

Αναβάλλεται αν είχε τον τελευταίο καιρό συμπτώματα, είναι υπό θεραπεία ή έχει κάνει γαστρεκτομή.

ΣΥΝΑΧΙ

Δεκτός όταν περάσουν τα συμπτώματα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΠΙΚΤΗΤΗΣ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ.

Όλοι οι υποψήφιοι δότες πρέπει κατά την εξέταση τους να ενημερώνονται για το AIDS, τις ομάδες υψηλού κινδύνου και τη νόσο. Απαγορεύεται να δίνουν αίμα όσοι άνδρες ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες.

1) Έχουν test HIV θετικό ή νομίζουν ότι υπάρχει λόγος να ελεγχθούν για HIV. 2) Είχαν ποτέ σεξουαλικές σχέσεις με άλλον άνδρα.

3) Ήταν ή είναι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών

4) Είχαν ποτέ σχέση με γυναίκα θετική για HIV

5) Είχαν ποτέ σχέση με γυναίκα που έκανε χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών. 6) Είχαν τα τελευταία δύο χρόνια σεξουαλικές σχέσεις με άνδρα ή γυναίκα που μένει στην Αφρική.

Απαγορεύεται να δίνουν αίμα όσες γυναίκες ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες. 1) Έχουν test για HIV θετικό ή νομίζουν ότι υπάρχει λόγος να ελεγχθούν για HIV.

2) Ήταν ή είναι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών.

3) Εργάσθηκαν ποτέ σαν ιερόδουλες.

4) Είχαν ποτέ σχέσεις με άνδρα θετικό για HIV.

5) Είχαν ποτέ σχέσεις με άνδρα που έκανε χρήση ναρκωτικών.

6) Είχαν τα τελευταία δύο χρόνια σεξουαλικές σχέσεις με άνδρα ή γυναίκα που μένει στην Αφρική. Οι αιμοδότες στους οποίους η επανάληψη της εξέτασης για δείκτες ΗΙV λοίμωξης δεν επιβεβαίωσε το αρχικό θετικό αποτέλεσμα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά βάσει του εθνικά αποδεκτού αλγορίθμου.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ GILBERT

Δεκτός αν δεν έχει ικτερική χροιά ή ικτερικό ορό.

ΣΥΦΙΛH

Ένα έτος μετά την ημερομηνία επιβεβαιωμένης θεραπείας. (2004/33 ΕΚ) Ελέγχεται η σεξουαλική συμπεριφορά αν δεν είναι λόγος απόρριψης γίνεται δεκτός 12 μήνες μετά την επιβεβαιωμένη θεραπεία. Σε σεξουαλική επαφή με θετικά άτομα γίνεται δεκτός μετά 12 μήνες και εφόσον τα test έχουν βγει αρνητικά.

ΣΦΑΙΡΟΚΥΤΤΑΡΩΣΗ

Αποκλείεται.

ΣΦΥΞΕΙΣ

Πρέπει να είναι ρυθμικές και να κυμαίνονται από 50-100 ανά λεπτό.

ΣΧΙΣΤΟΣΩΜΙΑΣΗ

Δεκτός μετά την πλήρη ίαση.

ΤΑΞΙΔΙΑ

Ρωτάμε αν έχουν επισκεφθεί χώρες εκτός της Δ. Ευρώπης και Β. Αμερικής και ελέγχουμε στον σχετικό πίνακα αν είναι περιοχές με υψηλή συχνότητα σε Ελονοσία, HIV, HBV κ.λ.π.

ΤΑΤΟΥΑΖ ή ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑ ΑΙΧΜΗΡΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ

Αναβάλλεται για 6 μήνες ή για 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ) ακόμη και αν έχει γίνει αφαίρεση με laser (2004/33 ΕΚ).

ΤΕΤΑΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ

Αν έχει δοθεί μετά από ατύχημα εξετάζονται οι συνθήκες του ατυχήματος ώστε να μην αποτελούν οι ίδιες αντένδειξη. Γίνεται δεκτός μετά 4 τουλάχιστον εβδομάδες από τον αντιτετανικό ορό. Δεκτός μετά 48 ώρες από εμβόλιο τετάνου.

ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΩΣΗ

Δεκτός 6 μήνες μετά την ημερομηνία κλινικής ανάρρωσης (2004/33 ΕΚ).

ΤΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δεκτός αν δεν εφαρμόζεται στο σημείο φλεβοκέντησης και αν δεν υπάρχουν ανοικτές δερματικές βλάβες

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως. Αν έχει μεταγγισθεί αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 αν γίνεται έλεγχος με ΝΑΤ.

ΤΡΑΧΕΙΪΤΙΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως.

ΤΡΟΠΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Δεκτός 6 μήνες μετά την επιστροφή από τροπικές χώρες με την προϋπόθεση ότι δεν εμφάνισε ανεξήγητο πυρετό

ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ

Άσχετα αν είχε διάρροια ή όχι γίνεται δεκτός 48 τουλάχιστον ώρες μετά την πλήρη ίαση και εφόσον δεν είναι κάτω από φαρμακευτική αγωγή. Αν έχει πάρει αντιβίωση γίνεται δεκτός μετά μια εβδομάδα από το τέλος της θεραπείας.

ΤΡΥΠΑΝΟΣΩΜΑ CRUZI

Αποκλείονται δια βίου. Κάτοικοι ή επισκέπτες της Ν. Αμερικής συμπεριλαμβανομένου και του Μεξικού γίνονται δεκτοί μόνον αν μετά την επιστροφή τους γίνουν τα κατάλληλα test και βρεθούν αρνητικοί για Τρυπανόσωμα.

ΤΥΦΛΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ

Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχουν κατανοήσει και έχουν αποδεχθεί την αιμοδοσία. Ενημερώνονται για τον έλεγχο που θα γίνει στο αίμα που θα δώσουν.

ΤΡΩΣΗ ΜΕ ΒΕΛΟΝΑ ΑΣΘΕΝΗ

Αναβάλλεται η αιμοληψία για 6 μήνες ή 4 αν γίνεται έλεγχος με ΝΑΤ

ΤΥΦΟΕΙΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Αποκλείεται. Δεκτός μετά από 4 εβδομάδες μετά από εμβόλιο εφόσον δεν έχει συμπτώματα.

ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΑΙΜΙΑ

Χρειάζεται προσοχή μήπως υπάρχουν συμπτώματα ή καρδιαγγειακή νόσος. Αν είναι ασυμπτωματικός γίνεται δεκτός.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Βλέπε Πίεση.

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Βλέπε θυρεοειδή.

ΥΠΟΤΑΣΗ

Δεκτά άτομα με χαμηλή πίεση μετά από εκτίμηση του ιατρού με την προϋπόθεση ότι η διαστολική πίεση δεν είναι χαμηλότερη από 50 mm Hg. Συνιστάται να πίνουν πολλά υγρά πριν και μετά την αιμοληψία και να παραμένουν περισσότερο χρόνο στην καρέκλα της αιμοδοσίας πριν σηκωθούν.

ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ

Εφόσον δεν υπήρχε κακοήθεια επιτρέπεται η αιμοδοσία μια εβδομάδα μετά την πλήρη ίαση και αν αισθάνεται καλά. Αν έχει μεταγγισθεί αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Γίνεται δεκτός ή απορρίπτεται ανάλογα με την φύση του φαρμάκου που έχει συνταγογραφηθεί του τρόπου που ενεργεί και της ασθένειας για την οποία χορηγείται (2004/33 ΕΚ). Πρέπει να προσδιορίζεται ο λόγος λήψης κάποιου φαρμάκου γιατί μπορεί να δείχνει κάποια ασθένεια η οποία αυτομάτως θα έκανε τον δότη ακατάλληλο. Συνιστάται να υπάρχει κατάλογος με τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα και την αποδοχή ή όχι της χρήσης τους για την αιμοληψία. Άτομα που παίρνουν φάρμακα που έχει αποδειχθεί ότι είναι τερατογόνα σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. βιταμίνη Α, ή παίρνουν φάρμακα πουαθροίζονται στους ιστούς για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γίνονται δεκτά για αιμοδοσία. Σποραδική χρήσης φαρμάκων, όπως βιταμινών, ασπιρίνης, ηρεμιστικών εφόσον ο δότης είναι σε καλή κατάσταση δεν αποκλείει την αιμοληψία. Αν ο δότης παίρνει φάρμακα που επηρεάζουν την λειτουργία των αιμοπεταλίων όπως ασπιρίνες και αντιφλεγμονώδη επιτρέπεται η αιμοδοσία αν δεν πρόκειται από την μονάδα αυτή να γίνουν αιμοπετάλια. Διαφορετικά αναβάλλεται για πέντε ημέρες

ΦΑΡΥΓΓΙΤΙΣ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως και μία εβδομάδα μετά το τέλος των αντιβιοτικών.

ΦΙΛΑΡΙΑΣΙΣ

Αποκλείεται δια βίου.

ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΙΣ

Αποκλείεται δια βίου αν έχει επανειλημμένες προσβολές. Σε μεμονωμένα περιστατικά ελέγχουμε την αιτία και αναβάλλουμε για 6 μήνες μετά την πλήρη ίαση.

ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ

Δύο έτη μετά την ημερομηνία επιβεβαιωμένης θεραπείας (2004/33 ΕΚ). Άτομα με θετική MANTOUX αλλά χωρίς εργαστηριακά ευρήματα ή κλινικές εκδηλώσεις φυματίωσης γίνονται δεκτά.

ΧΑΛΑΖΙΟ

Δεκτός αν δεν παίρνει φάρμακα και αισθάνεται καλά.

ΧΑΣΙΜΟΤΟ (Hashimoto)

Βλέπε Θυρεοειδής.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Εξετάζεται το είδος της επέμβασης. Μετά μείζονα χειρουργική επέμβαση επιτρέπεται η αιμοδοσία μετά 6 μήνες και αν η ίαση είναι πλήρης εφόσον δεν πρόκειται για αιτία που αποκλείει την αιμοδοσία και δεν εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Επιτρέπεται μια εβδομάδα μετά από μικρές χειρουργικές επεμβάσεις εφόσον αισθάνεται καλά και δεν υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής ( 2004/33 ΕΚ). Αποκλείεται μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια. Αν μεταγγίσθηκε αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος (ΝΑΤ). Αναβάλλεται η αιμοδοσία αν πρόκειται να κάνει χειρουργείο που μπορεί να χρειασθεί μετάγγιση.

ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ

Αναβάλλεται μέχρι πλήρους ιάσεως. Αν μεταγγίσθηκε αναβάλλεται για 6 μήνες ή 4 μήνες αν γίνεται μοριακός έλεγχος(ΝΑΤ). Αν υπήρχε κακοήθεια αποκλείεται δια βίου.

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Βλέπε υπερχοληστεριναιμία.

ΧΟΛΟΚΥΣΤΙΤΙΣ

Δεκτός αν για 4 τουλάχιστον εβδομάδες δεν έχει συμπτώματα. Το ίδιο ισχύει και αν έχει πέτρες στην χολή.

ΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ

Οποιοδήποτε ιστορικό με ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή χρήση ουσιών χωρίς ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των αναβολικών στεροειδών ή των ορμονών ( 2004/33 ΕΚ).

ΧΡΗΣΤΗΣ ΟΥΣΙΩΝ

Βλέπε Ναρκωτικά.

ΨΩΡΙΑΣH

Αποκλείεται δια βίου αν είναι γενική και σοβαρή, αν έχει πάρει TIGASON (ETRETINATE) ή ανοσοκατασταλτικά.
Δεκτός αν είναι μικρού βαθμού, το σημείο φλεβοκέντησης καθαρό και δεν κάνει συστηματική θεραπεία.

ΩΤΙΤΙΣ

Δεκτός μια εβδομάδα μετά το τέλος της αντιβίωσης.

About author

Manolis Makris

Λάτρης της τεχνολογίας, του προγραμματισμού και ενεργός αιμοδότης απο το 2016. Video Gamer, Star Wars fan, κομικοφάγος. Μόνιμα ερωτευμένος με το νησί της Λέρου.

No comments